Grilovací sezóna je tady. Než se dostaneme k přípravě chutných jídel ve společnosti přátel či rodiny, chce to i trošku práce. Gril obvykle nabízí tu největší varnou plochu, jakou vlastníme, ale zároveň je dost možné, že o ní víme nejméně. Jak bezpečně vyčistit grilovací rošty?
Připravte se na skvělou grilovací sezónu – ještě lépe než minulé roky: Čemu se vyhnout a na co nezapomenout?
Grilování na neočištěných grilovacích roštech je opravdu špatné
Je velmi lákavé narychlo proběhnout rošty kartáčem a pustit se přímo do grilování. Možná si dokonce řeknete, že ta černá hmota je jen „přidaná chuť“, že? No není tomu tak. Čerstvé jídlo by nemělo chutnat jako večeře před pár dny. Nahromaděná mastnota může vést k nebezpečnému vzplanutí.
Na špinavých roštech se množí bakterie i plísně, které se mohou přenést na jídlo. Nemluvě o obsahu karcinogenních látek, které ve zbytcích spáleného masa a tuku jednoznačně jsou. Velkou pozornost věnujte prvnímu čištění grilu před začátkem sezóny. Nenechávejte si ho na poslední chvíli, abyste opravdu vařili na čistém povrchu! Obvykle totiž vyžaduje vícenásobné čištění – podle toho, jak a kde jste měli gril uložený.
Na konci sezóny gril vyčistěte kompletně
Nikdy nezapomeňte vyčistit gril, když ho nemíníte používat několik dní či týdnů a velmi důsledně na konci grilovací sezóny. Čištění grilovacích mřížek na konci grilovací sezóny před uložením grilu do zimního spánku by mělo být na prvním místě kontrolního seznamu údržby grilu. Vyčištěním grilu po letním náročném používání odradíte škůdce, které by mohli přilákat zbytky jídla a zabráníte růstu plísní. Zároveň grilu prodloužíte životnost.

Grilovací rošty nemůžete mýt v myčce nádobí
Myčka nádobí je rychlým a jednoduchým řešením pro čištění mnoha nádob a kuchyňských pomůcek. Bohužel grilovací rošty na tento seznam nepatří. Nejenže po takovém ošetření budou stále špinavé, ale je také docela možné, že připečené zbytky bude ještě obtížnější odstranit. Na roštech z litiny nebo oceli snadno vzniká rez.